online

 

 

Ми вже писали про те, як підготуватися до пікніку з дітьми. Сьогодні ж хочемо підняти тему харчування під час такого відпочинку. Ці поради будуть актуальні, якщо ви їдете з дітками від 4-5 років. Для молодших малюків меню необхідно продумати індивідуально.

Їжа на свіжому повітрі має бути смачна, корисна та легка в приготуванні. Потрібно виключити продукти, що швидко псуються, а приготовану їжу, котру взяли з дому, краще перевозити у герметичних контейнерах і не залишати на сонці. Ідеально для довшого зберігання харчових продуктів у теплу пору року підходить сумка-холодильник.

Коли плануєте меню на пікнік, потрібно врахувати, що діти на природі, як правило, їдять більше, ніж зазвичай удома. Якщо ви вибралися за місто на цілий день, то влаштовуйте невеличкі перекуси кожні 2-2,5 години. Слідкуйте, щоб діти не переїдали, але й не залишалися голодними довгий час. Для цього краще робити маленькі і компактні порції, оскільки дітки не люблять затяжних застіль. Маля хоче швиденько втамувати голод і бігти гратися далі.

Під час активних рухливих ігор пити хочеться також більше, ніж звичайно. Тому не забудьте взяти з собою достатньо питної води. Не радимо давати дітям газовані напої зі штучними барвниками і магазинні соки у спекотну погоду. Вони погано втамовують спрагу і містять шкідливі для несформованого дитячого організму інгредієнти. Краще привчити малюка пити чисту питну негазовану воду. Якщо ж ваш капризуля не любить пити просту воду, радимо приготувати та взяти з собою домашній лимонад! Це не тільки смачно, а й корисно. Для  приготування лимонаду розчиніть у 2 л питної води 200 г цукру, додайте сік та цедру одного лимона. Кількість цукру можна регулювати самостійно. Також смачно додавати у напій свіжі фрукти, ягоди та м'яту.

Коронною стравою на пікніку як для дорослих, так і для дітей, є шашлик. Потрібно розуміти, що страви, які полюбляють дорослі, рідко підходять маленьким, адже смажене м'ясо — це страва не для дітей. Ми розкажемо вам, як приготувати шашлик, щоб він був корисним для дитини. Основні умови: шашлик готуємо із нежирного м'яса відмінної якості (кращий варіант для дітей — курятина, індичка, риба, кролик, телятина), добре просмажуємо (але без сильно засмаженої скоринки) та не маринуємо його у гострих спеціях.

М'ясо для дитячого шашлику краще маринувати самостійно і заздалегідь, щоб воно встигло добре промаринуватися. Ні в якому разі не маринуйте його у майонезі або в оцту, краще використайте мінеральну воду, лимон, кефір або йогурт. Отже, поріжте м'ясо невеликими шматочками, додайте нарізану кільцями цибулю, трішки часничку (якщо маринуєте кролика або курку), посоліть, залийте основою для маринаду та залиште в холодильнику на 3-4 години.

Щоб страва була кориснішою і менш калорійною, варто подавати шашлик разом із овочами. Якщо ваша дитина дотримується суворої дієти, можна шашлички приготувати на пару або запекти удома на дерев'яних шпажках, а під час пікніку залишиться тільки злегка прогріти їх на грилі.

Ще один цікавий варіант страви на мангалі — сосиски гриль. Діти залюбки допоможуть вам їх посмажити. Обирайте дитячі сосиски вищого ґатунку!

Якщо ви святкуєте на природі день народження, не потрібно брати з собою іменинний торт із кремом. Масляний та вершковий креми мають властивість швидко псуватися та викликати харчові отруєння. Краще приготуйте бісквітний пиріг із свіжими фруктами та ягодами без крему.

На гарнір запечіть картоплю. Для цього вимиту картоплю відваріть у шкірці (зробіть це заздалегідь) до напівготовності (10-15 хвилин), смажте на грилі, нанизавши на шампур. Або ж приготуйте “класичну” картоплю у вугіллі, попередньо вимивши її та загорнувши у фольгу. У цьому випадку готову страву доведеться чекати довше, тому покладіть картоплю у вугілля в першу чергу.

Яскравою, смачною та корисною родзинкою пікніку будуть овочеві шашлички. Вимийте та крупно наріжте овочі (баклажан, кабачок, цибульку), полийте їх рослинною олією та присипте сіллю. Нанизайте шматочки овочів на дерев'яні шпажки, чергуючи із помідорками чері. Запікайте на грилі до готовності.

Можна підігріти на мангалі шматочки хліба або зробити лаваш із сиром. Для цього улюблений твердий сир натріть на тертці, змішайте із нарізаною заленню та загорніть у тонкий лаваш. Смажити кілька хвилин, поки розплавиться сир.

Ваші дітки будуть у захваті, якщо ви приготуєте їм смачний і корисний фруктовий десерт. Для цього банани (без шкірки), яблука або персики нарізати, злегка скропити лимонним соком, загорнути у фольгу і підсмажити кілька хвилин на грилі. Смачно подавати з медом або морозивом. Також малечі будуть до вподоби шашлички з полуниці. Для цього ягоди вимийте та обсушіть. Нанизайте на дерев'яні шпажки, чергуючи з зефірками маршмеллоу. Відправте на 20 секунд на вугілля.

 

Не можемо стверджувати, що страви, приготовані на вугіллі, виключно корисні для здоров'я дитини. Але точно знаємо — це смачно і дарує море позитивних емоцій. Тому варто інколи дозволяти собі та своїй малечі такі незабутні моменти!

Смачного Вам відпочинку — Ваша “ПІСОЧНИЦЯ”!

 
 
 
 
 
 

callme