online

 

 

Казка у житті дитини

У щоденному потоці рішень батьки, цеглинка за цеглинкою, закладають фундамент майбутньої особистості, формуючи, у першу чергу, розуміння “що таке добре, а що — погано”. Виховувати дитину потрібно так, щоб вона була готова до виходу у доросле життя, щоб уміла самостійно аналізувати ситуацію і вирішувати проблеми, з котрими зустрінеться. Вважають, що найкращий спосіб навчити малюка особливостям життя — читати казки. Роль казки у вихованні дитини важко переоцінити, адже вона впливає на формування мислення та поведінки особистості протягом усього дитячого періоду, починаючи з пелюшок. Під впливом казок у малюка формується своє ставлення до добра та зла, до честі і справедливості, до мужності і відваги. Хороші історії позбавлять дитину особистих переживань і підвищать впевненість у собі, допоможуть побороти хвастливість, заздрісність,  жадібність, збагатити словниковий запас, розвинути емоційно-вольову сферу та уяву. Читаючи казки, батьки можуть бути впевнені, що дитина виросте порядною людиною, адже вони розвивають такі якості, як доброта, чесність, дружба, повага до старших, здатність співчувати та багато інших. Спочатку дітлахи вбирають інформацію про найпростіші цінності і поняття разом із материнськими пісеньками, віршиками, приказками. Трохи пізніше, після двох років, починається справжнє виховання казкою. У період з п'яти років у дітей формується особисте ставлення до нашого світу та людей, закладаються задатки поведінки у дорослому житті.

У казках закладена мудрість прийдешніх поколінь, що пройшла крізь віки. Вся справа в тому, що вони мають так звані непрямі настанови. Але щоб донести цю мудрість до дитини зрозумілою їй мовою, потрібно навчитися правильно читати казки. Не секрет, що малюки мислять образами і найкраще сприймають інформацію в ігровій формі, їм набагато простіше уявити собі ситуацію зі сторони коли головними героями виступають казкові персонажі. З їхньою допомогою дитина пізнає світ, а батьки можуть на прикладі легко пояснити, чому у тій чи іншій ситуації варто вчинити саме так, а не інакше. Серйозні повчання дорослих швидко втомлюють дітей, не досягаючи мети. У той самий час за допомогою казки можна пояснити прописні істини в легкій доступній для дитячої свідомості формі, донести  важливу інформацію, уникнувши при цьому нотацій та жорсткий вказівок, котрі, як правило, викликають агресію і супротив. Вважають, що взявши за правило читати казки перед сном щовечора, ви позбудетеся щоденних нарікань, конфліктів і повчань при вирішенні дитячих проблем.

У ніжному дитячому віці психіка ще нестабільна, межа між добром і злом розмита. За допомогою казки можна скорегувати розвиток дитячої психіки, направити її у мирне русло. Дуже важливо спільно обговорювати прочитане, звертати увагу на ключові моменти, роз'яснювати незрозуміле. Спільне читання об'єднує батьків і дітей, дає можливість приємно провести час і відпочити від метушні реального світу.

Коли ж починати читати? Спеціалісти радять розпочати з народження дитини. Сам процес заспокоює і маму, і малюка. Для цього періоду підійдуть віршики і добрі неемоційні короткі казочки, зорієнтовані на звуконаслідування (мур-мяу, гав-гав тощо). Читати слід без поспіху і спокійно. Дитина ще поки не розуміє, що їй говорять, але добре вловлює інтонації.

Відповідно до дорослішання малюка, необхідно підбирати довші казки із складнішим сюжетом і більшою кількістю героїв. У перелік книжок для читання варто включати літературні казки. Після чотирьох років час вводити у світ дитини емоційні відтінки, яскраві події, боротьбу добра і зла.  У цьому віці буде цікаво слухати історії, головним героєм котрих буде такий самий малюк. Створюючи особливий сюжет, візьміть за основу ситуацію з життя дитини. До прикладу, якщо хочете навчити доньку чи сина допомагати мамі, придумайте або прочитайте казку, із якої дитина зрозуміє, наскільки це добре і чому.

Для дітей до шести років краще обрати книжку із великою кількістю яскравих ілюстрацій. Не потрібно, щоб розповідь була дуже довгою. Після шести років можна читати казки складніші і довші з наявністю чіткого сюжету. Бажані герої — люди чи тварини. Заохотити дитину молодшого шкільного віку до читання допоможе приклад батьків. Оскільки дитина у всьому вас копіює, то від того, як часто маля бачить із книгою маму і тата залежить ймовірність, як скоро ви побачите з книгою його.

Не дивлячись на те, що казка — це придумана історія, вона зберігає у собі диво, здатне зачарувати кожну дитину, адже кожна історія відкриває цілий світ. Світ із чарами, з неймовірними пригодами, зі страшними таємницями і благородними героями, з перемогою добра над злом і обов'язково зі щасливим кінцем. Читаючи разом із малюком, щоразу поринаючи у світ чарів, мама і тато також стають добрішими, адже у кожному із нас глибоко в душі живе дитина, що вірить у дива.

Приємного Вам читання! З любов'ю — Ваша “Пісочниця”!

 
 
 
 
 
 

callme