online

 

 

Аптечка у дорогу з дітьмиІз приходом теплої пори року та настанням літніх канікул починається період відпусток та подорожей. У цей час батьки намагаються оздоровити свої дітей на морі чи у горах. Але, незалежно від того, де відпочиваєте, у Вас, відповідно до віку дитини, обов’язково має бути зібрана із собою аптечка для надання першої медичної допомоги малюкові. Не завжди у незнайомій місцевості є можливість негайно звернутися у лікарню, а неприємності можуть очікувати на кожному кроці – сонце, переохолодження під кондиціонером, травми, кашель, нежить, алергічна реакція, опіки, проблеми з травленням тощо.

Вміст «похідної» аптечки має варіюватися в залежності від Ваших особистих вподобань, наявності у дитини хронічних захворювань і, перш за все, порад Вашого педіатра.

Важливо пам’ятати, що у всіх випадках необхідно чітко дотримуватися рекомендацій, вказаних у інструкції до медпрепаратів – разових та добових доз, не комбінувати препарати на свій розсуд. Також пам’ятайте, що температура зберігання більшості лікарських засобів не повинна перевищувати +250С, інакше вони можуть втратити свої лікувальні властивості. Тому, вирушаючи на відпочинок у спеку, слід запастися невеликою термосумкою для аптечки, яка збереже медпрепарати від впливу високих температур.

Ми не можемо радити Вам конкретні лікарські препарати, адже їх необхідно обирати за порадою лікуючого педіатра.Але пропонуємо стандартний набір медикаментів «на всі випадки життя» під час відпочинку з дітьми.

  1. Засоби від сонця (захисний крем з високим SPF).
  2. Засоби від забоїв, опіків, порізів та укусів комах та засоби для перев’язки і обробки ран (вата, бинти – краще взяти стерильні і еластичні – для тугих пов’язок при розтягах, пластир, перекис водню, зеленка, мазі чи аерозолі з пантотеновою кислотою).
  3. Засоби від болю та жару. Перш за все, не забудьте термометр. Він має бути електричним (ні в якому разі не ртутний, який може розбитися і з яким Вас просто не пропустять на літак. Засоби для зниження жару у дітей потрібно обрати на основі парацетамолу та ібупрофену. Пам’ятайте – аспірин дітям заборонений! Важливо взяти різні форми препарату, адже у випадку нудоти сироп та таблетки не вживаються. Тільки жарознижуючі свічки.
  4. Засоби при проблемах із травленням. Від незвичної їжі та води, зміни клімату чи будь-якої інфекції у дитини можуть виникнути проблеми з травленням. Тому необхідно запастися ліками на такий випадок. Ферменти необхідні при отруєнні, переїданні, відчутті важкості у шлунку. Ентеросорбенти – це препарати, що позбавляють організм токсичних, небезпечних чи шкідливих речовин, патогенних мікробів і вірусів, продуктів їх розпаду та токсинів, які потрапили ззовні. При діареї малюк втрачає велику кількість рідини і електролітів, тому, крім великої кількості чистої води, необхідно приймати спеціальні розчини для відновлення водного балансу. Після перенесеної інфекції мікрофлора кишечника порушується, тому важливо мати під рукою препарати з біфідо- та лактобактеріями, котрі нормалізують мікрофлору кишечника.

Дітямбудь-якого вікубажано для пиття використовувати воду з пляшок і не давати напоїв з льодом.

  1. Засоби від кашлю.
  2. Засоби при запаленні та болю у горліспрей або льодяники антисептичної та знеболюючої дії. Діткам старшого віку можна взяти розчини для полоскання горла.
  3. Засоби для лікування нежитю. Перш за все рекомендуємо взяти засоби для промивання носика на основі морської води. Для зменшення набряку слизової при утрудненому диханні, застосовують судинозвужувальні краплі для носа.
  4. Засоби від алергії. Антигістамінні препарати бажано взяти у різних формах випуску. Таблетки, сироп чи краплі для внутрішнього застосування, а також засоби для зовнішнього застосування, які потрібно використовувати при укусах комах.
  5. Антибактеріальні засоби. Безумовно, антибіотики можна приймати тільки за призначенням лікуючого педіатра, але під рукою такі препарати мають бути завжди.
  6. Якщо є хронічні захворювання (пієлонефрит, бронхіт тощо), то аптечка для подорожей із дитиною додатково повинна включати ліки, призначені лікарем.

Медикаменти потрібно брати з інструкціями. Після приїзду у нове місце, у першу чергу, дізнайтеся, де знаходиться найближча лікарня та запишіть номер телефону швидкої. Для далеких подорожей радимо обов'язково оформляти медичну страховку.

Ми щиро сподіваємося, що наші поради будуть корисними для Вас, адже на відпочинку з дітьми батьки мають бути готові до всього. Бажаємо Вам та діткам міцного здоров’я і нехай дорожня аптечка під час подорожі Вам не знадобиться!

З побажаннями здорового і приємного відпочинку – Ваша «Пісочниця»! 

 
 
 
 
 
 

callme