online

 

 

Коли найкраще починати навчати дитину читати? Коли найкраще починати навчати дитину читати?

Різні методики дають різнівідповіді на це запитання, але абсолютно невірною буде: “Якомога раніше”.

Процес навчання складний івідповідальний, але люблячим та освіченим батькам під силу навчити свою дитину читати та привити любов до читання на все життя. Головне — підійти до нього розсудливо та не поспішати. Звичайно, усі батьки пишаються досягненнями своєї малечі і неодмінно хочуть продемонструвати оточенню свого маленького вундеркінда, котрий читає в три, а то і в два роки. Але чи не призведе це до негативних наслідків? Лікарі невропатологи попереджають: батьки, котрі прагнуть навчити дитя читати якомога раніше, можуть йому зашкодити. Людський мозок розвивається поступово. Інтенсивно розвиваючи ті його відділи, котрі ще не готові працювати на повну силу, ми створюємо психологічні проблеми, наслідками яких можуть стати гіперактивність та надмірна збудливість.

Читання — дуже важливий для повноцінного розвитку і грамотного виховання дитини процес, не залишайте його без належної уваги!

Перед тим, як розпочати навчання, необхідно визначити, чи достатньо сформована свідомість вашої дитини для освоєння нової навички. Психологи виділяють кілька основних ознак:

1. Дитина говорить повними сформованими реченнями.

2. У дитини немає серйозних логопедичних проблем. Якщо маля ще не вимовляє більшості звуків, навчання читанню може призвести до порушення фонематичного слуху і заважатиме правильно читати.

3. У дитини достатньо розвинутий фонематичний слух. Маля може чути і розпізнавати звуки у будь-якій частині слова.

4. У дитини сформована просторова орієнтація. Тобто не викликають складнощів поняття “ліво-право-верх-низ”.

Хоча чітких вікових норм нема, зазвичай практика показує, що ці навики формуються у дитини до 5 років, тому саме цей вік є оптимальним для початку навчання читанню.

Отже, якщо ви спостерігаєте у своєї дитини перераховані вище ознаки і вирішили, що вона вже достатньо зріла, щоб починати читати, розглянемо детально методику навчання.

Більшість сучасних методик раннього читання навчають складати літери у слова. Але вміти скласти літери у слово ще не означає вміти читати. Суть навчання читанню полягає у тому, щоб дитина вміла осмислено сприймати і засвоювати текст. Тому не варто поспішати.

Не забувайте, що всім дошкільнятам для правильного і повноцінного розвитку необхідно гратися. Гра має дуже важливе значення для розвитку розумових здібностей та соціальної адаптації дитини. Без ігрового моменту малюка неможливо навчити будь-чому. Тому процес навчання необхідно подавати в ігровій формі, у іншому разі дитина займатися не буде. Придумайте захоплюючу гру, у якій літери приносить улюблена іграшка, казковий персонаж, чи у якій ви разом побудуєте хатинку чи паровозик із літер на кубиках. Пограйтеся у іграшковий магазин, у якому продаватимуть товари тільки на певну літеру. Ідей безліч.

Отже, розберемо детальніше процес ознайомлення дитини з літерами і читанням загалом.

1 крок. Вивчіть голосні.

Намалюйте голосні літери різними кольорами і шрифтами на папері, табличках, кубиках тощо. Ці наочності з намальованими голосними необхідно розклеїти чи розставити у різних місцях кімнати і періодично просити дитину назвати їх.

Таким чином маля краще запам'ятає графічне зображення символів та навчиться визначати букви.

2 крок. Після засвоєння голосних таким чином вивчайте приголосні. Можна закріплювати вивчений матеріал по дорозі у садочок чи на прогулянці, роздивляючися надписи на магазинах, рекламних щитах тощо. Так, поміж справами, граючися, маля засвоїть літери.

3 крок. Навчіться читати склади та короткі слова.

Можна вчитися читати по букварю чи абетці. Але це не найкращих варіант, оскільки після такого навчання дитині потім може бути важко читати склади чи навіть слова, оскільки вона їх читатиме по літері. Краще прочитувати одразу склади та короткі слова.

4 крок. Читання слів.

Підберіть групу відомих дитині коротких слів. І повторіть дії, як із вивченням літер. Добре, якщо крім написаного слова, на листочку чи табличці зі словом буде зображення предмету. Прочитуйте ці слова із дитиною протягом дня. Періодично змінюйте розташування картинок у кімнаті. Коли більша частина слів буде засвоєна, беріть нову групу, не забуваючи систематично повторювати вже вивчений матеріал.

Фантазуйте, грайте з дитиною в процесі навчання. Гарною ідеєю буде погратися з малюком у школу. Складайте слова з кубиків, картинок — особливо зручно робити це на магнітній дошці чи навіть на холодильнику, використовуючи спеціальні зображення літер на магнітиках. Головне, щоб дитині не було нудно, тоді і матеріал запам'ятається легше. Якщо ви бачите, що якийсь момент малюку дається з великими труднощами, залиште його на якийсь час і поверніться до нього пізніше. Не засуджуйте дитину за помилки, а навпаки — хваліть і ставте у приклад. Вчіть читати уважно і з виразом, одразу навчаючи розуміти, про що йдеться у тексті. Коли побачите, що дитясправляється із завданням, якеперед ним стоїть, переходьте до наступного етапу. Довгі затримки на одному місці стомлюють, інтерес до читання пропадає. Навіть якщо процес навчання затягнувся і триває повільніше, ніж цього хотілося б батькам, не потрібно пришвидшувати події та шукати експрес-методи. Усі діти — різні і темпи навчання відрізняються. Впевнено пройшовши початковий етап навчання, малюк у подальшому зможе краще аналізувати слова та, відповідно, грамотно писати. Тому краще орієнтуватися не на модні нововведення щодо навчання читанню чи не з першого року життя дитини, а на особливості вашого малюка та його готовність навчатися. Від того, як ви навчите його, залежить, чи виросте з нього вдумливий читач-книголюб.

Вдалого навчання — ваша “Пісочниця”!

 
 
 
 
 
 

callme