online

Що подарувати дитині?Як правильно вибрати дитині подарунок, щоб він приніс радість і користь? Даруючи щось власному чаду, ще можна зорієнтуватися в його бажаннях і потребах, а от вибір подарунка чужому нащадкові завдання не з простих. При цьому не варто забувати, що подарунок має сподобатися не тільки дитині, а й її батькам.  

Спробуємо розібратися, що потрібно враховувати, обираючи дитячий подарунок.

Перш за все, враховуйте вік. Подарунок має бути цікавий, зрозумілий і корисний.

Вік від 0 до 12 місяців

У цей час вибір презенту – найпростіше питання, оскільки подарунок дитині – це подарунок батькам. Запитайте, що із необхідних для догляду за дитиною речей вони не встигли купити. Із дорогих варіантів можуть бути стільчик для годування або манеж, люлька або автокрісло. Із доступніших ніколи не будуть зайвими ходові речі: дитячі боді і бавовняні костюмчики на кожен день, соски, пляшечки, слюнявчики, термометр для ванночки, прищіпки для сосок, брязкальця. Завжди можна подарувати велику упаковку підгузків.

Дитину від року до двох брязкальцем вже не зацікавиш. Тут потрібне щось цікавіше. Варто орієнтуватися не тільки на вік, а й на стать дитини, хоча в магазинах можна знайти безліч іграшок, які підходять і хлопчикам, і дівчаткам. Саме з цього віку (і до шкільної пори) гра стає не просто забавою, а основним видом діяльності дитини, з допомогою якої вона пізнає світ. Малюка розважать іграшки, які можна катати за ручку або за мотузочку. Він буде вчитися орієнтуватися в просторі і заодно вивчати закони фізики: змінювати швидкість, прикладати силу. Однорічне маля навряд чи оцінить вироби з золота — його більше зацікавлять іграшки, вибір яких зараз у магазинах є на різний смак та гаманець. Це можуть бути набори для творчості, м’які іграшки, конструктори, кубики, книги і навіть цілі “ігрові центри”.

Починаючи з двох років дітей вже цікавлять предметні іграшки – ляльки, машинки.  Доречними залишаються розвиваючі ігри. Характер і вподобання дитини є вирішальним важелем у процесі вибору для неї презенту. Активні діти будуть у захваті від нового велосипеда або м’яча. Маленькі “всезнайки” з радістю зануряться в нову книжку. Любителям помалювати сподобається набір для творчості або велика упаковка фломастерів. Існують і універсальні подарунки, які підійдуть дітям, незалежно від віку і статі. Наприклад, велосипед.

У віці 5-6 років дитина починає цікавитися абсолютно всім. Цей період не даремно називають дошкільним. Дитина готується до школи і активно проникає у світ дорослих. І тут вже краще заздалегідь уточнити у батьків коло її інтересів. Так, наприклад, любителя футболу порадує футбольний м'яч або спеціальне спортивне взуття. А дівчинці, яка обожнює певний мультфільм, буде приємно отримати ляльку-героїню із нього. Ідеальними є подарунки, які розвивають координацію та фізичні дані дитини. Це бадмінтон, ковзани, лижі, самокат, велосипед тощо. В якості подарунка підійде квиток у кіно, в цирк або в дитячий розважальний парк. Кубики вже відходять на інший план, а їхнє місце займають пазли, конструктори, набори для рукоділля та різноманітні книжки-розмальовки.Що подарувати дитині?

Із віком дорослішають не тільки діти, а й подарунки для них. У 6-12-річних дітей вимоги стають майже дорослими. Школярам доцільно дарувати прості недорогі гаджети. Добре підійдуть складні настільні ігри.

Підліткам робити подарунки складніше всього, адже у них загострене бажання підтримувати власний статус у колективі, а найчастіше його зовнішнім показником є володіння певними речами. Тому при виборі подарунка обов’язково враховуйте їхню думку, адже те, що ми вважаємо хорошою якісною річчю, про яку в школі могли тільки мріяти, їм може здастися мотлохом, із яким соромно показатися друзям на очі. Тут насправді все залежить від уподобань і бажань підлітка. Сучасний телефон, плеєр, комп’ютер, модний одяг та кишенькові гроші для більшості з них набагато важливіші нових книг та іграшок.

Є подарунки, які краще не дарувати, не порадившись перед цим із батьками:

  • домашні тварини. Адже  велика частина турбот і обов'язків по догляду за твариною ляже на плечі батьків.
  • звукові та музичні іграшки. Насправді, слухати мелодію іграшкового телефона чи іншої іграшки сто разів на день — це завдання для людини із надміцними нервами.
  • м'які іграшки, особливо великого розміру. Вони гарні на вітрині, але не в квартирі. До того ж, скоріше за все, у дитини цих м'яких іграшок хоч греблю гати.
  • іграшкова зброя. У цьому випадку варто враховувати моральні принципи та погляди батьків. Для принципових пацифістів будь-яка зброя у домі — табу.
  • комп'ютерні ігри. Багато батьків притримуються позиції, що не варто привчати дитину до того, що комп'ютер — це іграшка.
  • дорогі подарунки такі як смартфон або комп'ютерна техніка.
  • небезпечні іграшки: дротики, рогатки, набори для дитячих хімічних експериментів тощо.

Пам'ятайте! Будь-який подарунок дитині повинен бути в першу чергу безпечним.

Відмовтеся від іграшки, якщо у неї нестійка фарба, дрібні або гострі деталі, неприємний запах тощо.

Якщо ви й після наших порад не зуміли визначитися з подарунком, пропонуємо вам один універсальний варіант – книга. Для кожного віку можна підібрати ідеальний екземпляр. Грудничкам краще дарувати книги з яскравими великими ілюстраціями, щоб вони не порвали їх. Малюкам дошкільного віку підійдуть віршики та казки, дошкільнятам – пригоди, а підліткам — сучасна адаптована до їхнього віку література.

З любов'ю до вас та ваших малюків— “Пісочниця”!

 
 
 
 
 
 

callme