online

АДАПТАЦІЯ ДО ШКОЛИ ПІСЛЯ КАНІКУЛ ПисочницаЛіто закінчилося так само раптово, як і почалося. За місяці літніх канікул діти встигають оздоровитися та відпочити, щоб потім із новими силами і бажаннями приступити до нового навчального року. Батькам важливо встигнути придбати своєму школярику необхідні шкільні речі – форму, взуття, портфель, зошити, але, перш за все, мамам і татам потрібно подбати про те, як психологічно підготувати дитину до довгих дев'яти місяців інтенсивної роботи та налаштувати її на навчання після канікул.

Батьки чітко розуміють, що пристосуватися до іншого ритму життя після канікул досить складно, особливо це стосується дітей молодшого віку. За три місяці відпочинку діти втрачають здатність швидко концентрувати свою увагу на певному предметі і їм досить важко увійти в робочий процес.

Під час літніх канікул порядок дня – харчування, сон, прогулянки —  швидше за все, був порушений та невпорядкований. Щоб початок навчального року не став для дитини стресом, допоможіть їй адаптуватися до навчання після канікул, дотримуючись декількох простих порад.

Ідеально розпочати підготовку до навчальних буднів за кілька тижнів до того, як пролунає перший дзвінок – із середини серпня. Перш за все необхідно налагодити правильний режим дня. Слідкуйте за тим, щоб дитина йшла до сну не пізніше 22.00. Чим раніше вона ляже спати, тим легше перенесе раннє пробудження. Постійне недосипання сприяє підвищеній втомлюваності, поганому настрою і неуважності. Діти, які звикли влітку лягати спати пізно, а прокидатися, коли душа забажає, дуже болісно переживають повернення до режиму. Вони швидко втомлюються і втрачають інтерес до занять, а поганий настрій та перевтома можуть мати негативні наслідки для здоров'я нервової системи і загального самопочуття. Вчені дослідили, що для того, щоб прокинутися радісними і сповненими сил, молодшим школярам необхідно спати не менше 10 годин, а підліткам — не менше 9. Діти, які вдосталь висипаються, рідше стають агресивними і менше конфліктують із оточуючими. Занадто різке пробудження може викликати у дитини роздратування, настрій зіпсується на весь день. Спробуйте і ви перейти на близький до шкільного режим дня, тоді вам буде легше допомогти дитині адаптуватися до нового графіку.

АДАПТАЦІЯ ДО ШКОЛИ ПІСЛЯ КАНІКУЛ Писочница

Секції, гуртки, курси, додаткові заняття – таке навантаження може виявитися надмірним для дитини. Не варто записувати малюка відразу в кілька гуртків – після канікул дитячий організм розслаблений і йому важко звикнути навіть до шкільних занять. Особливо ця порада стосується молодших школярів. Симптоми перевтоми, на які батькам необхідно звернути увагу: неспокійний сон, підвищена сонливість, часті головні болі, відмова від їжі, поява або загострення алергічних захворювань, різкі перепади настрою, невластива плаксивість, зниження здібностей тощо.

Час працювати, але й час відпочивати! Допоможіть дитині правильно розподілити час між навчанням і відпочинком. Перед тим, як робити домашні завдання після школи, малюк має відпочити — пообідати, розслабитися, погуляти. Ввечері організуйте дитині активний відпочинок – це можуть бути ігри, похід в улюблену кондитерську, похід у дитячий розважальний парк. Але не перестарайтеся – надлишок позитивних емоцій, як і негативних, може бути шкідливим.

Обмежте час, який дитина проводить перед телевізором і за комп’ютером – ці заняття не сприяють відпочинку та стомлюють організм. Прогулянки перед сном всією родиною – ідеальний варіант. У цей момент ви можете викликати дитину на відверту розмову, дізнатися про стосунки з однокласниками та вчителями.

Дитині обов'язково потрібен активний відпочинок — прогулянки на свіжому повітрі, катання на лижах, ковзанах, санчатах, у теплу пору року — на велосипеді або самокаті, рухливі ігри на вулиці. Як варіант — катання на роликових ковзанах на ролледромі та стрибання на батутах у дитячих розважальних парках.

АДАПТАЦІЯ ДО ШКОЛИ ПІСЛЯ КАНІКУЛ ПисочницаПідтримка фізичної активності не тільки приносить користь здоров'ю, але і допомагає швидше повернутися до робочого ритму. Тому, чим ближче закінчення канікул, тим більше часу варто приділяти руховій активності. Дитина, яка проводить багато часу на вулиці під час канікул, адаптується до школи набагато швидше, ніж та, що весь цей час просиділа біля комп'ютера і телевізора. Слідкуйте, щоб дитина щодня гуляла на свіжому повітрі.

За кілька тижнів до початку навчального процесу сходіть із малюком у магазин канцтоварів, нехай він самостійно вибере собі красиві зошити, щоденник і олівці. Такий підхід підніме школярику настрій і переключить його увагу на школу. Обновки – завжди радість для дітей.

На тривалі канікули школярам дають список завдань, які слід виконувати, щоб не втратити набуті знання. Їх обов'язково потрібно робити, але не відразу, а розподіливши частинами на кожен день відпочинку. Так дитина не перевтомиться, зможе відпочити, але водночас не втратить звичку до щоденних занять. Не варто змушувати дитину займатися, важливо розробити систему мотивації, яка викликатиме бажання успішно впоратися із завданням.

Не вимагайте від дитини неможливого. Якщо їй не дається математика – ну і нехай, зате у вашого сина чи донечки успіхи в іноземних мовах чи у малюванні. Не забувайте, що у перші тижні після канікул дитина дуже потребує вашої підтримки. Не вимагайте надто суворо гарних оцінок. Хваліть малюка за кожне досягнення, не лайте за погані оцінки і небажання вставати зранку. Проявіть терпіння і розуміння, не допускайте, щоб дитина втратила віру у свої сили. Завжди хваліть свою кровиночку за успіхи і за знання, але не за оцінки – вона має розуміти, що це важливіше і що на вашу любов до неї не вплинуть жодні оцінки бо вона — ваша любов – є постійною і безумовною та не залежить від старань і здобутків.

Частіше ставте себе на місце малюка і ви зрозумієте, як поводитися. Згадайте себе в дитинстві та не позбавляйте свою дитину щасливих спогадів.

З любов’ю — ваша “Пісочниця”!

 
 
 
 
 
 

callme